Hva er alkoholblekk? Eller Alcohol Ink som det heter på engelsk. Teknikken har vært mye benyttet til scrapping og andre typer hobby, men selve malekunsten er relativt ny, i hvertfall her til lands.

Alkoholblekk er utrolig fascinerende å jobbe med. Det er et blekk som lever sitt eget liv, og som er umulig å kontrollere hundre prosent. Men med litt øvelse kan du få frem de utroligste effekter og motiver.

Alkoholblekk på transparent film. Fra serien «Rust» 2018.

De egner seg best til abstrakt kunst, synes jeg. Blekket kommer best til sin rett når det ikke blir manipulert for mye. Jeg har sett mange eksempler på bilder der blekket blir brukt til å male med, slik som man maler for eksempelvis med akvarellmaling. Jeg synes personlig dette er å sløse bort blekkets unike egenskaper, for selv om enkelte effekter kan minne om akvarell, er det egentlig ikke sammenlignbart.

Måten blekket beveger seg på i kontakt med alkohol og ved hjelp av for eksempel sugerør eller hårføner, er veldig unik og fascinerende.

Coasters – eller glassbrikker – malt med alkoholblekk. Foto: Anniken Valstad

Dette trenger du for å komme i gang med alkoholblekk

Du trenger følgende:

  • Alkoholblekk
  • Eventuelt Posca-penner
  • Yupo-papir
  • Ren sprit (minst 85%, helst høyere)
  • Fixativ
  • Sugerør og/eller hårføner

Utover dette kan engangs-plastglass, pipetter, q-tips, pensler og lignende være praktisk å ha i utstyrskassen. I tillegg anbefaler jeg engangshansker, for det blir fort mye søl, og alkoholblekk er utrooolig vanskelig å vaske av.

Hva er alkoholblekk?
Alkoholblekk på transparent film. Fra serien «Rust» 2018.

Hvor kan du kjøpe utstyr?

Bikuben i Strømmen har alt du trenger, og det er primært her jeg har handlet. Mye har jeg også kjøpt på nett, men snart forsvinner tollgrensen og da blir det meste langt dyrere, og ikke billigere. Erfaringsmessig er ikke alkoholblekk og Yupo særlig billigere fra utlandet heller, så du kan like godt kjøpe i Norge.

Alkoholblekk fra henholdsvis Copic og Adirondeck

Alkoholblekket

Av alkoholblekk benytter jeg Tim Holtz, Adirondack og Copic (refill, de benyttes slik de er). Copic har utrolig mange flotte farger. De koster bittelitt, men fargene er evigdrøye.

Panduro fører også alkoholblekk som heter Touch, men dettee merket har jeg ikke testet – enda. Det er helt sikkert glimrende kvalitet.

Papiret

Du trenger såkalt Yupo-papir til alkoholblekk. Det er egentlig litt misvisende å kalle det papir, for i realiteten er det syntetisk og ligner plastikk. Yupo er et merke, og det finnes også enkelte andre leverandører av samme type papir. Papir som benyttes til Air Brush er akkurat det samme.

Arkene er en langt større investering enn selve malingen. Fordelen er at du kan «viske» ut motivet med ren sprit og bruke arket på nytt om du blir misfornøyd. Det kan også benyttes på begge sider.

Yupo kan du kjøpe her eller litt store ark man kjøpes her (i skrivende stund utsolgt).

Kan du kun bruke Yupo?

Neida, jeg har testet litt av hvert, og faktisk synes jeg det er ganske ok å male på papp. Pappen må være tykk og glatt.

Jeg har via en bekjent fått fatt på masse emballasjepapp fra en eskefabrikk, og denne er foliert på den ene siden, hvilket gjør den utmerket til alkoholblekk. Tenk innsiden av en melkekartong så ser du det for deg.

Men det fungerer faktisk på begge sider. Ulempen er at du ikke kan «viske» ut blekket, men det spiller strengt tatt ingen rolle når du får et tonn med papp gratis. Blekket oppfører seg annerledes på papp, men faktisk ikke så mye som man skulle forvente.

I tillegg har jeg malt på transparent film, slik man brukte til overhead i steinalderen. Jeg fant et par esker på loftet, og de var perfekte å male på. Dessverre er jeg tom nå.

Men poenget mitt er at du kan bryte regler. Yupo er dyrt, og selv om det er bra, så finnes det alternativer.

Be creative, be a rebel 🙂

Spriten

Helst skal du benytte sprit med så høy alkoholprosent som mulig. Minst 85 % men aller helst høyere. Du kan med andre ord ikke benytte vodka eller annen sterk sprit fra polet, selv ikke 60%. Det ville også blitt fryktelig dyrt.

På apoteket for du kjøpt Antibac til utstyrsdesinfeksjon, og denne holder 95%. Den fungerer veldig bra, men jeg forsøkte i starten den med 75% (til overflatedesinfeksjon) og den fungerer veldig dårlig. Bare dropp den!

Det er viktig at du kjøper ren væske, antibac i form av gele fungerer ikke.

Fixativ

Du trenger å fiksere bildene dine etterpå. Alkoholblekk er dessverre ikke lysbestandig, og fargene vil derfor på sikt falme. En fixativ vil beskytte fargene så lenge som mulig. Du kan ikke bruke en hvilken som helst fixativ, dessverre, og jeg har ødelagt noen bilder ved å benytte feil. Denne er derimot 100% trygg å benytte på bildene dine (jeg har lært av dyrekjøpt erfaring, så nå slipper du å sløese penger på feil type fixativ).

Poscapenner

Du trenger også fixativ om du skal tegne oppå bildene dine etterpå. Å bruke Poscapenner (de kommer i alle farger og mange tykkelser) kan gi en utrolig fin effekt.

Under ser du eksempler på alkoholblekkbilder med Posca.

De hvite linjene er tegnet med Poscapenn.

TIPS! Fordi alkoholblekk ikke er lysbestandig, og selv ved fiksering vil den på sikt blekne, så vil et godt råd være å fotografere eller scanne bildene så fort de er ferdige. Da kan du når som helst lage trykk eller printe dem ut for salg.

Slik gjør du

Det er mange måter å male med alkoholblekk på, så her beskriver jeg mine måter å jobbe på. Det finnes ingen fasit, men med enkle triks kan du skape fantatsiske effekter.

Før du begynner, sørg for å ha bestemt hvilke farger du skal benytte. Sett frem disse, sammen med et glass med litt sprit med en pipette. En sprayflaske med sprit er også veldig praktisk.

Jeg starter alltid med å ha sprit på selve arket. Av praktiske årsaker har jeg derfor derfor alltid antibac på en liten sprayflaske, i tillegg til å ha litt i et glass med en pipette.

TIPS! Eller, egentlig et must. Husk å beskytte bordet med plast eller lignende, for du er garantert å søle. Og som tidligere nevnt så er alkoholblekk veldig vanskelig å få bort.

Glass med sprit og pipette
Spray arket med sprit

Merk at spriten fordamper fort, så dette et ikke en malekunst for de med god tid og langsomme bevegelser.

Når du har gjort arket vått med sprit, ha et par dråper alkoholblekk på arket, og benytt umiddelbart sugerør eller hårføner (på laveste styrke) for å blåse blekket utover. Du kan underveis også dryppe sprit på malingen og fortsette å blåse.

Ha alkoholblekk på arket

Under ser du eksempel på hvordan jeg bruker alkoholblekk på transparent film med sugerør og poscapenn.

Hva annet kan du bruke alkoholblekk til?

Alkoholblekk kan benyttes på utallige materialer, som glass, porselen, smykker, julekuler og mye mer. Under ser der et lite utvalg av ting malt med alkoholblekk.

Bildene under er frekt og freidig lånt fra Pinterest.